Om du har klickat in dig här vill du förmodligen veta mer om vad homeopati kan göra vid urinvägsinfektioner, både akuta och kroniska. Jag antar att du också kan vara skeptisk mot homeopati, vilket är väldigt klokt. Det finns många alternativa behandlingar som lovar mycket. Många av oss som som sökt alternativa vägar har förmodligen någon gång blivit besvikna.
För att du ska få relevant information kommer jag därför att berätta:
- hur en behandling går till
- vad som är unikt med den homeopatiska behandlingen och hur den skiljer sig från den vanliga sjukvården
- om homeopati och antibiotika
- vad forskningen visar när det gäller homeopatisk behandling
- det du ska kolla på för att säkert veta att du går hos en välutbildad klassisk homeopat
- berätta om några patienter som blivit botade från urinvägsinfektioner
En patientberättelse är insprängd i texten för att illustrera det jag skrivit om. Patientberättelserna är kursiverade.
Texten är lång, men uppdelad på rubriker, så att du kan skrolla.
Hur går en homeopatisk behandling till
Du bokar in dig hos en klassisk homeopat. Det första besöket tar mellan 1,5-2 timmar. Du får berätta om dina besvär och hur symtomen på besvären yttrar sig. Homeopaten frågar sedan också om en mängd andra saker för att förstå hur ditt immunsystem och din försvarsmekanism fungerar. Detta är viktigt för att både förstå patologin och ditt hälsotillstånd, för att göra en så säker prognos som möjligt.
Sedan arbetar homeopaten för att hitta exakt det homeopatiska läkemedel som stämmer bäst för ditt tillstånd.
Vi har alltså inte ett eller några homeopatiska läkemedel enkom för urinvägsinfektion. Vi har många fler, som vi efter 200 års samlad erfarenhet vet kan åtgärda besväret för gott. Men, rätt medel måste sättas för varje patient, individuellt.
Med stöd från prognosen väljer vi vilken styrka (potens) du behöver.
Du får läkemedlet och instruktioner om hur du ska ta det. Vid akuta vill vi gärna ha täta uppföljningar, redan samma dag eller nästa morgon. Vi vill fortlöpande följa att läkningen startat och går åt rätt håll.
När det akuta är avklarat kan det hända att vi ser att du behöver fortsätta med en kronisk behandling.
Söker du för kronisk urinvägsinfektion bokar vi in uppföljning cirka var 5:te-6:te vecka, men även nu vill vi ha täta avstämningar i början, särskilt om du får en akut under kroniska behandlingen.
Priserna för en homeopatisk behandling varierar i Sverige.
På Homeopaticentret fakturerar vi 1 400 kronor för den första konsultationen när anamnesen görs, och sedan 900 kronor för uppföljningar. De täta avstämningarna ingår i priset.
Priserna kan variera med plus 500 kronor till minus 500 kronor hos kollegor.
Vad som är unikt med den homeopatiska behandlingen och hur den skiljer sig från den vanliga sjukvården
Till skillnad från den vanliga skolmedicinen arbetar vi alltid individuellt med varje patient. Det innebär förstås att vi träffar varje patient för sig. Vi gör anamnesen, det vill säga du som patient berättar vad du vill ha hjälp med och sen undersöker vi besvären, och en massa annat, i detalj.
Att arbeta individuellt har även en djupare innebörd. För varje patient ska vi hitta just det specifika medel som bäst matchar patientens symtom. Eftersom vi idag har hundratals homeopatiska läkemedel att välja emellan, så kräver detta ett systematiskt och metodiskt arbete.
Vi har så att säga inte några specifika piller för huvudvärk eller för förstoppning eller för urinvägsinfektion. Vårt jobb är att sålla fram det mest lämpade homeopatiska läkemedlet bland en mängd homeopatiska läkemedel (uppåt 300-500 olika är rätt vanligt), som kan stämma mer eller mindre, för att hitta det som är mest rätt.
Den här processen att stämma av patientens symtom mot de symtom som läkemedel framkallat hos friska personen är väldigt metodisk: Vi identifierar de distinkta, väldigt specifika symtom som patientens försvarsmekanism visar oss. Det är språket kroppen/organismen har för att berätta för oss hur vi kan hjälpa.
Vi bedömer sen om något av de läkemedel som stämmer ganska bra på patientens besvär, också stämmer med andra symtom som är väldigt bestämda för patienten som helhet.
Om vi har en patient som är väldigt frusen och alltid har kalla fötter, ja, då kan vi inte ge ett homeopatiskt läkemedel som är för varma personer som aldrig fryser. Lika lite kan vi ge en patient som är otörstig, ett medel som är känt för sin törst.
Alla de här stegen i det homeopatiska arbetet utgår ifrån den logik och de grundprinciper som gäller för den homeopatiska behandlingsmetoden.
Ibland kan den här analysen gå smidigt och snabbt, ibland kan man behöva fundera i några dagar, ibland faktiskt veckor, för att hitta rätt medel. Med fundera avses då att studera patientens besvär och symtom och att lägga lite olika tyngd på olika besvär. Och att sedan leta efter detaljerad information i pålitliga källor om olika medel och vilka symtom som medlen förmår framkalla.
Vid akuta blir behandlingen förstås mycket snabbare. Du får medlet direkt och alla (seriösa) homeopater, gör i början täta uppföljningar, samt ser till att vara tillgängliga de första dygnen. Vi är vaksamma på om infektionen går upp till njurarna och vid minsta misstanke om det, och hotande sepsis, måste du som patient självklart söka sjukvård direkt!
Patientberättelse
För att du ska få en bild av hur vi jobbar ska jag berätta om en patient som en klass elever i min skola arbetade med.
Kvinna, 33 år, söker för urinvägsinfektioner, som började besvära henne redan som liten. Hon hade ätit mängder av antibiotikakurer. Hon berättade att en läkare till sist vägrade att skriva ut mer antibiotika till henne, eftersom infektionen ändå ständigt kom tillbaka.
Vi hade alltså att hantera en kronisk urinvägsinfektion.
Vi gjorde anamnesen, och fortsatte med analysen. Prognosen bedömde vi som god, eftersom vi av erfarenhet vet att homeopati är effektivt vid urinvägsinfektioner och patienten i övrigt var vid god hälsa, utan vare sig organ- eller vävnadsförändringar och med ett fungerande immunsystem. Visserligen befarade vi att de många kurerna med antibiotika kunde försämra utgångsläget, men på det stora hela var vi hoppfulla.
Vi hade tydliga symtom, och vi hade många bra symtom som var väldigt specifika för patienten.
Utifrån den insamlade informationen började jobbet med att gå igenom de homeopatiska läkemedel som var indikerade. Nu visade det sig dock bli lite knivigare än vad vi hade väntat oss utifrån prognosen. Många av de medel som kom upp som stämde bra. På det mesta. Men inte helt. Så vi sållade och valde bort.
Till slut hade vi tre medel som stämde på så gott som allt. Men dessvärre hade vart och ett av dessa tre medel något symtom som talade emot patientens symtom. De var alla tre, det vi kallar kontraindikerade.
Så hur gör man då? Inget av de stora välkända medlen stämde. Vid det här laget hade vi jobbat och bollat funderingar och förslag i flera dar. Vi tog en paus. Det vill säga, alla utom en elev som inte gav sig.
Hon följde ”skolboken” det vill säga precis det eleverna lärt sig i utbildningen om hur vi ska arbeta step-by-step. Hon arbetade vidare med de strategier vi har att ta till när den första approachen inte ger medel som klickar.
Hon grävde djupare och snart fick jag och klassen ett mail: ”Kolla på det här medlet!”.
Eleven hade hittat ett litet okänt medel. Hon hade därefter plockat fram information om medlet från gamla säkra källor. Nu hade vi pålitlig kunskap om vilka symtom det ganska okända medlet hade framkallat när det hade prövats på friska personer, samt vilka erfarenheter tidigare kollegor hade från att använda medlet.
Nu stämde allt. Eleven hade hittat ett klockrent ”simillimum”. Det vill säga det exakt rätta medlet som stämde för just den här patienten i patientens aktuella tillstånd.
Behöver jag berätta att patienten idag – efter två intag och snart ett halvt år senare mår alldeles utmärkt.
Ett nyligen lämnat urinprov var fritt från bakterier – u.a. som det brukar stå i läkarjournalerna. Ändå föreslog läkaren vid patientens senaste besök att patienten borde ta en 3-månaders antibiotikakur. Nu visste förstås läkaren inte att patienten blivit behandlad med homeopati, utan följde de gängse riktlinjerna skolmedicinen vilar på. Patienten tackade nej till detta.
Hur kan vi vara säkra på att läkemedlet hade lett till en utläkning av urinvägsinfektionen? Nej, det kan vi förstås inte. Det är först när det gått några år som vi säkert kan säga att medlet ledde till en läkning.
Det som dock talar för en läkning är att även patientens övriga besvär försvann under behandlingen: migränen, spänningshuvudvärken, den uppblåsta magen, samt några mindre kroppsliga besvär tonade bort under läkeprocessen. Att patienten dessutom har blivit lugnare, är mindre orolig och har fått ett ökat självförtroende visar att medlet arbetat med hela patienten.
En grundprincip för homeopatisk behandling är nämligen att vi alltid ser till hela människan! Vårt mål är att patienten blir så ”fri” det går; kroppsligt, emotionellt och psykiskt!
Homeopati och antibiotika
Går det att behandla med homeopati samtidigt som man tar antibiotika? Svar ja.
Det homeopatiska läkemedlet fungerar som en stressor som sätter igång de olika inre system som håller organismen/kroppen i balans, i ”homeostas”.
Antibiotikans uppgift är mer begränsad, dvs att ta död på bakterier.
Det betyder att behandlingarna inte har någon överlappning. Det går utmärkt att börja med homeopati under en antibiotikabehandling.
Vad visar forskningen när det gäller homeopatisk behandling av urinvägsinfektioner
Jag har genom åren beskrivit olika studier från forskning på homeopatisk behandling på www.vetenskapenomhomeopati.se. Om öroninflammationer, pcos, fibromyalgi osv.
Men tydligen inte om urinvägsinfektioner.
Jag får helt enkelt leta igenom forskningen och se om det finns någon aktuell och fylla på när och om jag hittar en studie. Tills vidare kan jag hänvisa till: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31945769
Det är en retrospektiv studie av fyra kvinnor med kroniska urinvägsinfektioner som prövat olika behandlingar utan framgång, och där tre av de fyra med hjälp av homeopati blev märkbart bättre. Mer än så kan jag inte säga innan jag i detalj gått igenom studien.
En av forskarna känner jag igen som seriös och erfaren.
Vad du ska kolla på för att säkert veta att du går hos en välutbildad klassisk homeopat
Tyvärr har vi ingen skyddad yrkestitel för homeopatin, vilket innebär att vem som helst kan kalla sig för homeopat.
Det du kan kolla är att den homeopat du söker dig är utbildad. Du kan kolla att homeopaten är auktoriserad av Klassiska homeopaters yrkesförbund (www.klassiskahomeopater.se). Det är en garant för att homeopaten är gediget utbildad i homeopati OCH också har en basmedicinsk utbildning som ungefär motsvarar den teori som sjuksköterskor läser.
I en klassisk homeopatisk behandling får du ett homeopatiskt läkemedel i taget och när du har tagit en dos vill homeopaten vänta och sedan följa upp reaktionen efter cirka 4-6 veckor. Vid akuta samma eller nästa dag.
Det homeopatiska läkemedlet ska vara prövat, testat på friska personer, i sin helhet. Så kallade komplexmedel, där man blandat olika medel i en gemensam burk, används inte av en seriös klassiskt verksam homeopat.
Patientberättelser
Kvinna, 53 år, söker mig för återkommande urinvägsinfektioner sedan 20 år tillbaka. Nu får hon dem cirka två till tre gånger per år, särskilt när hon blir stressad på jobbet. Två gånger har de utvecklats till njurbäckeninflammation.

Det svider i urinröret, och det blir allt svårare att kissa för varje gång hon går på toaletten, samtidigt som smärtan fortsätter att öka tills att hon har ont hela tiden.
Vi gick igenom alla hennes symtom och hon fick ett medel. Det hjälpte snabbt, besvären avtog.
En månad senare kom hon tillbaka när hon åter började känna att det sved i början av urineringen. Vi upprepade medlet som fortfarande var indikerat. Två veckor senare fick hon upprepa igen, samma medel men i högre styrka.
Sex månader senare började hon känna av symtom på begynnande infektion och upprepade nu medlet i högre potens (styrka).
Sedan dess har hon varit besvärsfri (snart i ett år).
Kommentar: När en patient har haft besvär under tiotals år, samt fått mycket antibiotika, är det ganska vanligt att man får upprepa ofta, och i högre styrka, i början av behandlingen.
Kvinna i 40-årsåldern söker akut hjälp en måndag. Hon känner av en begynnande urinvägsinfektion efter weekendvistelsen på spa med en ny partner. Detta var andra gången hon hade besvär. Den första urinvägsinfektionen fick hon flera år tidigare, också då efter att hon träffat en ny man. Denna information, plus lite till, var tillräcklig för att ge en dos av ett medel. Patienten behövde sedan inget mer.
Under flera år skrev jag patientberättelser för yrkesförbundet KHY och här är en från min kollega Päivi Barsk, som dock inte längre arbetar med homeopati. Patienten hade den värsta sortens smärta, när det känns som att dra ut en taggtråd när man kissar. Rätt medel kan ge omedelbar smärtlindring!
https://klassiskahomeopater.se/homeopatisk-medicin-raddade-katarinas-biobesok
Vill du ha hjälp? Kontakta mig på
Vill du bli elevpatient i en av mina klasser, till förmånligt pris, maila.
Foto: Bim Lundqvist